Pilotonderzoeken
……..daarom nodigen wij talentvolle onderzoekers in het Radboudumc uit om innovatieve pilotonderzoeken naar kanker te doen. Helaas is hiervoor weinig geld beschikbaar. Terwijl juist deze pilotonderzoeken zo belangrijk zijn in het forceren van een doorbraak. Als ze namelijk veelbelovend blijken te zijn, kunnen ze een springplank zijn voor veel grootschaliger vervolgonderzoek bij ZONmw of het KWF.
Er zijn al grote stappen gezet
De laatste jaren hebben zijn er al een aantal belangrijke vorderingen gemaakt. We maken gebruik van de nieuwste technieken, waardoor we kanker sneller kunnen opsporen, beter in staat zijn te beoordelen of een behandeling aanslaat en steeds vaker ‘’therapie op maat’’ kunnen geven. Daarnaast besteden we aandacht aan de emotionele gevolgen van kanker voor patiënten en hun naasten.
Maar niet voor alle leukemie patiënten
Patiënten met een foutje in het RUNX1 gen hebben een slechte prognose. Op dit moment worden deze patiënten behandeld met intensieve chemotherapie (en soms een stamceltransplantatie), die naast de zieke cellen ook de gezonde cellen aantast. Helaas overleven desondanks slechts 20% van de patiënten met deze vorm van AML de eerste 5 jaar na de diagnose. Dat moet en kan beter!
dr. Mylene Gerritsen, dr. Florentien in ’t Hout en prof. J.H. Jansen afdeling hematologie,willen onderzoeken of onze eigen afweercellen kunnen helpen.
Lees hier meer over hun onderzoek: https://radboudoncologiefonds.voorradboudfonds.nl/project/leukemie-aml
Naast dit onderzoek hebben ze eveneens de vraag gesteld of er wellicht bestaande medicijnen zijn die kunnen helpen bij de behandeling van leukemie.
Op dit moment zijn er geen goede middelen om het gemuteerde Runx-1 eiwit gericht te kunnen aanpakken. Onderzoekers en artsen in het Radboudumc willen met dit onderzoek aanknopingspunten vinden door middel van een uitgebreide medicijnscreening. Dat doen zij in samenwerking met het Nederlands Kanker Instituut / Oncode consortium.
Veel tijd, geld en aandacht gaat naar de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Daarnaast is het ook goed om te kijken welke medicijnen al bestaan en of daarmee meer patiënten geholpen kunnen worden. De onderzoekers willen meer dan 6.000 geneesmiddelen die al gebruikt worden tegen andere ziekten testen. Mogelijk zitten hier medicijnen tussen die het gemuteerde eiwit kunnen aanpakken. Lees hier meer over dit onderzoek naar leukemie:
https://radboudoncologiefonds.voorradboudfonds.nl/project/aml